ДОКУМЕНТИ ПРО МИХАЛА ЧАЙКОВСЬКОГО В ДЕРЖАВНОМУ АРХІВІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • Володимир Полторак Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2519-2523.2010.5.155815

Анотація

Представлені документи з Державного архіву Одеської області висвітлюють два періоди життя відомого польського й українського письменника та політичного діяча Михала Чайковського (Садик-паші). Перша група документів присвячена подіям на передодні та під час Польського повстання 1863-1864 рр., друга – переїзду М. Чайковського до Києва у 1872 р. До матеріалу додаються портрети Садик-паші.

Посилання

Адам Морозович (?-1886) – ад’ютант Михала Чайковського.

ДАОО. – Ф. 1. – Оп. 249. – Спр. 651 за 1872 р. – Арк. 3-7.

Титулярний радник – цивільний ранг 9 класу згідно з Табелем про ранги; у ХІХ ст. в Російській імперії титулярні радники обіймали посади старших помічників столоначальників, старших помічників секретарів, протоколістів, реєстраторів, перекладачів. Титулярний радник Балас, скоріш за все, був співробітником Канцелярії новоросійського та бессарабського генерал-губернатора.

Іноземні легіони – підрозділи “Казак-алая“ в складі армії Османської імперії, які почали створюватись у 1851 р., а присягу склали 23 січня 1854 р. До них входили поляки, болгари, румуни, угорці, турки й євреї. М. Чайковський (Садик-паша) отримав посаду “Міріан-паші” й особисто розробив моделі одностроїв, допомагав придбати для козаків арабських рисаків. Загони були розпущені після смерті султана Абдул-Меджида у 1861 р.

Російські вихідці – утікачі з Російської імперії – переважно українські селяни-кріпаки, колишні задунайські козаки, а також росіяни – липовани, некрасовці та ін.

Маніфест імператора Олександра ІІ про ліквідацію кріпацтва 19 лютого 1861 р. Цей документ, на думку російських чиновників, мав дати сигнал “російським вихідцям” – переважно кріпакам – повернутись до Російської імперії.

Білети на проїзд – проїзні документи, що давали можливість жителям Добруджі переселитися через Галац до Російської імперії.

Замойський Владислав – один із діячів польської еміграції в Лондоні. Чарторийський Адам – один із діячів польської еміграції в Парижі. Обидва – хресні батьки дітей М. Чайковського.

Строгонов Олександр Григорович (1795-1891) – граф, новоросійський та бессарабський генерал-губернатор (1854-1862).

Садик-паша – ім’я, яке використовував Михал Чайковський після прийняття ісламу в 1851 р. “Садик” турецькою мовою “вірний”.

Ренегат – так називали відступників – людей, що відступили від християнства й навернулись до ісламу.

Головний рабин Османської імперії, найавторитетніший знавець Священного Писання в іудаїзмі.

Новоселиця – з 1812 р. місто розділене річкою Рокитнянкою між Російською й Австрійською імперіями. В ньому розташовані пункти пропуску через кордон. Тепер районний центр Чернівецької обл. України.

Сербія – з 1815 по 1878 рр. – Сербське князівство. Входило до складу Османської імперії на правах автономії.

Джорджево – місто на березі Дунаю у Волощині, тепер Джурджа (Румунія).

Буковинія – Буковина з 1775 р. входила до складу Австрійської імперії. З 1849 по 1918 рр. мала статус окремого коронного краю. Тепер – східна та центральна частини Чернівецької обл. України й округ Сучава Румунії.

Брауншвейг Рудольф Іванович (1822-1880) – подільський губернатор (1860-1864).

Надвірний радник – цивільний ранг 7 класу згідно з Табелем про ранги; надвірні радники у ХІХ ст. обіймали посади столоначальників міністерств і губернських канцелярій.

Малоросійське населення – українці, що втекли з Російської імперії та оселились в Добруджі.

Рутини – рутени, одна з назв українського населення Добруджі.

Інсургенти – повстанці.

Коцебу Павло Остапович (1801-1884) – новоросійський та бессарабський генерал-губернатор (1862-1874).

Окуляри – як видно зі світлин 1860-х рр., копії яких зберігаються в Національній бібліотеці імені “Св.Св.Кирила та Методія” (Софія, Болгарія), Садик-паша в цей час не носив окуляри.

Австрійська Фінансова Стража (Finanzwacher) – прикордонна митна служба Австрійської імперії. Ober-Aufseher – офіцер АФС, Finanzwacher – рядовий АФС.

Скулянська Митна Округа – бригада 5-ї (Одеської) округи Окремого корпусу прикордонної варти Міністерства фінансів Російської імперії. Тепер Скуляни – село в Республіці Молдова на березір. Прут на кордоні з Румунією.

Шувалов Павло Андрійович (1830-1908) – російський дипломат і військовий діяч, начальник штаба військ гвардії та Петербурзького військового округу (1867-1877), член Головного військово-тюремного комітету.

Генерал-губернатор – Коцебу П. О. (див. вище).

ІІІ відділення – підрозділ Власної Його Імператорської Величності канцелярії, що займався політичним розшуком, здійснював цензуру, вів боротьбу із старообрядництвом та сектантством тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-02-05

Номер

Розділ

ПУБЛІКАЦІЯ ДОКУМЕНТІВ